Sincommerce
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

9 savjeta za zimsku vožnju za vozače kamiona

slika-4
Zimski vremenski uslovi su neizvjesni i nepredvidivi, snijeg, led i poledica pasnosti su koje traju čak i do kraja marta mjeseca, vjerujemo da su ovi savjeti već odavno ispričani,ali valja ih ponoviti.

Ne izuzimajte ovih 10 savjeta za zimsku vožnju prije nego što krenete na duži put sa kamionom.

Pregled vozila

  1. Obavezno provjeravajte motorno ulje i nivo antifriza. Kada je riječ o antifrizu, predlažemo Hella mjenjač antifriza koji možete kupiti u našim radnjama.

  2. Završite vizuelni, praktični pregled svih guma, a ukoliko sve vrijeme želite da imate nadzor nad gumama, predlažemo vam WABCO tire sistem za provjeru pritiska u gumama.

  3. Ne zaboravite da povremeno provjeravate metlice brisača i svjetla na vašem kamionu. Profesionalni vozači provode mnogo više vremena na putu, te se njihove metlice mnogo brže troše. Naša preporuka jesu Hella  i Valeo metlice brisača, koje možete pronaći u našim radnjama. 

  4. Obavezno pratite kako grijanje i odmrzavanje funkcionišu kako bi temperatura u kamionu bila optimalna. Najbolji i najkvalitetniji sistemim za grijanje smatra se Eberspacher brend. Naša kompanija je generalni uvoznik i zastupnik Eberspacher brenda a ukoliko su vam potrebni savijeti ili više informacija slobodno nas kontaktirajte.(link na broj telefona).  

 

 

Usporite


Ovo je možda svijet koji spada u kliše izjave, ali vrijedi reći. Dokle god vozite po snijegu ili ledu potrudite se da vozite sporije nego obično. Objavljena ograničenja brzine su za idealne uslove i trebalo bi da budu niža za zimsko vrijeme. Ne zaboravite da sporijom vožnjom dobijate više vremena da reagujete ako se nešto iznenada promijeni.

 

Više prostora 

Ne zaboravite, da uvijek tokom vožnje ostavite dovoljno prostora između vašeg kamiona i vozila ispred vas, kako biste imali mogućnost da se sklonite s puta ili da skrenete u slučaju nepredvidivih situacija.

 

Izbjegavajte iznenadne promene

Govoreći o naglim promjenama, pokušajte da ih izbegnete! Ako treba da promjenite brzinu ili pravac, pokušajte da to uradite postepeno i nježno. Izbjegavajte naglo ubrzanje ili skretanje

Ukoliko je Vaš kamion opremljen antiblokirajućim sistemom u ovim situacijama je pravo vrijeme da ga koristite.  Ovo će izbeći promenu zaključavanja guma i izmicanje kontroli.

 

Priprema rute

Koristite GPS aplikacije ili informacije koje vam dostavlja dispečer da biste saznali koji putevi mogu biti zatvoreni. Telematika vam može pomoći da saznate gde su drugi vozači, rute kojima se kreću i mogućnosti da pronađete bezbjednije rute. Mape će vam takođe pomoći da locirate odmorišta za obližnje sklonište ukoliko je to potrebno.

 

Uvijek uključite farove

Još jedan očigledan savjet, ali ćete se svi vi iznenaditi koliko često zaboravljamo da ovo primjenimo. Prednja svjetla su uvijek obavezna tokom snijega ili kiše, ali i u uslovima poput magle, kada je vidljivost smanjena.

Upaljena svjetla će omogućiti drugima da znaju gdje se nalazite.

Nemojte nikako zaboraviti da očistite snijeg i led sa farova kad god ste u prilici.

 

Zaustavite se ako je potrebno

Ako su uslovi vožnje izuzetno teški, zaustavite se na bezbjednoj strani. 

Sklonite se sa puta i pronađite bezbedno mesto da sačekate da se uslovi poboljšaju. Iako su odmorišta idealna, nemojte se protiviti zaustavljanju na drugom mestu ukoliko je najbliže odmorište predaleko.

 

Komplet za zimsku vožnju

Posjedovanje odgovarajuće opreme prije bilo koje rute tokom zime, pomoći će vam da ostanete spremni za hitne slučajeve. Prema našoj preporuci ovo su osnovne stvari koje treba da uvrstite u komplet za zimsku vožnju: dodatni slojevi odeće, rukavice, baterijska lampa, ćebe, baterije, nekvarljiva hrana i voda, kese peska, soli i tečnosti za pranje vetrobrana, strugač i četka za vetrobransko staklo, kablovi , komplet prve pomoći, lanci za gume i vučne prostirke.

 

Posebno vodite računa o mostovima

Među prvim mjestima koja obično zamrznu su mostovi i nadvožnjaci autoputa, obično se ovi djelovi puta neće tretirati materijalima za otapanje leda tako brzo kao glavni putevi i reoni kojima saobraćaju vozila.

Podijelite objavu

Prijavite se na newsetter

Najvažnije vijesti i objave

Šta još imamo za vas?