Sincommerce
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

5 savjeta za bolji san u kamionu

slika-1
Osim što ometa normalno funkcionisanje, nedostatak sna može dovesti i do sigurnosnih problema tokom vožnje.

Zbog prirode posla, većina vozača imaju lose navike spavanja, što dovodi do razdražljivosti i spore reakcije tokom vožnje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su vozači kamiona izloženi većem riziku.

Prvi problem jeste pronalaženje adekvatnog mjesta za spavanje, a odmah izad toga slijede buka i svjetlost.  Međutim, postoje brojna rješenja koje vozači kamiona mogu učiniti i time poboljšati svoje spavanje dok su na putu.

Izdvajamo 5 savjeta za sve vozače kako da njihov san ili kratka dremka bude kvalitetnija.

 

1. Pronađete bezbjedno mjesto za spavanje

Stajališta i odmorišta na balkanu nisu toliko učestala pojava kao na zapadu, ali to ne znači da treba da se odustane od portage idealnog mjesta.

Prva greška koju vozači čine jeste stajanje pored puta gdje su promet i buka intezivni.

Koliko god da je stajalište pored puta veliko, ne zaustavljajte se,  već pronađite neko  zabačenije mjesto gdje ćete moći na miru da odspavate.
Kao i mnoge stvari, tako i zabačenija mjesta imaju svoje loše strane, mnogo lakše se mogu desiti nenadane krađe goriva dok spavate. 

Kako se dodatno ne biste opterećivali, predlažemo vam KOCKON uređaj za zaštitu od krađe goriva, a ovaj uređaj možete pronaći u našim radnjama u Podgorici, Baru i Radanovićima.
Ukoliko ste početnik i niste upoznati sa svim pogodnim mjestima za spavanje, obavezno se posavjetujte sa kolegama, sigurno će vam dati neke informacije gdje se nalaze najbolja skrivena mjesta za spavanje. 

 

2. Eliminišite svjetlost i zvuk

Nakon što ste pronašli mjesto, potrebno je eliminisati ili smanjiti svjetlo i zvuk, jer predstavljaju osnovne pobleme sa kojima se suočavaju vozači koji pokušavaju da odmore ili odspavaju. 

 Što se tiče dnevne svjetlosti, najbolji način jeste da koristite vizir za šoferšajbnu jer je upravo to najveće mjesto odakle svjetlost dopire. Vizire i suncobrane za šoferšajbnu takođe možete pronaći u našim radnjama.

Ukoliko vam i dalje smeta svjetlost, zaobiđite mačo predrasude i kupite masku za spavanje. 🙂 

 

3. Mašina za bjelu buku

Mir i tišina su osnov dobrog sna. Pronaći mjesto u blizini puta koje je baš u potpunosti tiho nije moguće, ali postoje sredstva koja će vam omogućiti da se ta buka znatno utiša i umanji.

Iako je ovo lakše reći nego učiniti, naš savjet je da se parkirate dalje od drugih kamiona ukoliko je to moguće.Međutim ukoliko ste pretjerano osjetljivi na zvučne efekte ili nemate vremena da tražite zabačena mjesta razmislite o kupovini mašine za bjelu buku.

Svakako pored sebe imajte i čepiće za uši. Ovu opciju uzmite kao poslednju, pogotovo kada se nalazite na nepoznatom stajalištu kamiona ili nekom drugom mjestu. 

 

4. Nabavite bolji dušek

Često zanemarena, ali ne i manje bitna stvar, jer može da utiče na kvalitet sna u kamionu. Kvalitetni dušeci vam mogu djelovati kao velika investicija, ali kada uzmete u obzir koliko vremena provodite na poslu vrijedi uložiti u ovu investiciju takođe. 

 

5. Alternativa za kofein

Ukoliko vam problemi sa spavanjem postanu problematični, razmislite o kontrolisanom unosu kofeina.

Za veliki broj vozača na dugim relacijama, dobar san je veoma bitan, stoga je neophodno 5 do 6 sati prije spavanja izbjegavati pića koja u sebi sadrže kofein i energetski stimulans. 

Podijelite objavu

Prijavite se na newsetter

Najvažnije vijesti i objave

Šta još imamo za vas?