Sincommerce
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Tipovi kočionih sistema kod kamiona

kamionske-kocnice
Kočioni sistemi jedan su od najbitnijih na svakom vozilu,a njihova uloga podrazumjeva: postepeno usporavanje tokom vožnje, naglo zaustavljanje i obezbjeđivanje sigrnog položaja zaustavljenog vozila.

Kako bi kočioni sistem ispravno funkcionisao potrebno je da omogući preciznu regulaciju inteziteta kočenja i stabilno kretanje kamiona tokom kočenja. Osim prethodno navedenih stvari neophodno je da posjeduje visoku pouzdanost i preciznost kao i da se proces kočenja odvija bez škripe ili drugih neželjenih pojava.

Kako bi sve ove stavke bile ispunjene, neophodno je da svaki element sistema ima visoku tehničku pouzdanosi i kvalitetan materijal od kojeg je izrađen.

Pored svih porpisa i procedurta kočine tečnosti moraju da zadovolje izuzetno visoke zahtjeve kao što su:

–          Izuzetna zaštita od korozije

–          Da funkcionišu na izrazito niskim temepraturama

–          Da imaju visoke tačke ključanja

–          Da budu kompatibilne sa zaptivnim materijalima.

 

Kočioni sistemi

Kod teških komercijalnih vozila postoje dva različita sistema a to su: disk i doboš kočnice.

Kada je riječ o disk kočnicama njihova karakteristika je ta što nemaju mnogo djelova koji se pomjeraju, te ih čini jednostavnijim i lakšim za podešavanje, te je njihovo održavanje znatno jednostavnje nego kod doboš kočnica.

Kada je riječ o doboš kočnicama, potrebno je napomenuti da su trajnije i da su zbog zatvorenog dizajna ove kočnice dobro zaštićene od korozije ili prašine i svih štetnih spoljnih uticaja.

Pravilni odabir kočione tečnosti, pravilna kontrola, održavanje i zamjena preduslovi su za dobro funkcionisanje jednog od najbitnijih sistema vašeg vozila.

Naša kompanija je generalni uvoznik WABCO i Knorr kočionih sistema a kod nas osim djelova kočionih sistema možete dobiti sve dodatne savjete i preporuke.

Podijelite objavu

Prijavite se na newsetter

Najvažnije vijesti i objave

Šta još imamo za vas?