Sincommerce
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Vijek trajanja plivajućem zamajcu

Naročitu paznju treba obratiti na kvačila koja imaju ugrađen plivajući zamajac.

Podijelite objavu

Plivajući zamajac kao sastavni dio kvačila, koji je zamijenio klasični zamajac, počeo je da se ugrađuje u vozila prije 15-tak godina, a danas je sastavni dio većine savremenih vozila. Kako je napredovao razvoj motora, povećana snaga, znatno veći obrtni momenat, veći brojevi obrtaja i dr. – tako se i pojavio plivajući zamajac. Plivajući zamajac ima ulogu da ublaži udarce prilikom kretanja, prilikom usporavanja i promjena brzina, te na taj način zaštiti mjenjač od prekomjernog naprezanja i oštećenja.

Nikako ne treba zanemariti ovu ulogu plivajućeg zamajca, prilikom popravke i zamjene kvačila. Neki majstori zagovaraju teoriju  da se umjesto plivajućeg, ugradi običan zamajac od sličnog modela, ili nov običan koji “mijenja” plivajući.
Plivajući zamajac zamijenjen standardnim, dovodi do oštećenja menjača, često i do oštećenja motora.Mada je plivajući zamajac skuplji od običnog, navedenu prepravku nikako ne treba  da prihvatite. Plivajući zamajac traje od 150.000 km do 200.000km pa i više ako je vozilo pažljivo korišćeno. Cijena može da zvuči visoka, ali s’obzirom na dug vijek trajanja  to nije prevelika investicija.
Odgovor se može dati i pitanjem, da li je skuplji menjač ili zamajac?
Na svim vozilima gdje je ugrađen plivajući zamajac, menjač je tako izrađen, da podnosi manje udarce i trenutna naprezanja, (oštar start, nagla promjena brzina, silovito kočenje motorom i dr.), tako da mu nikako ne bi odgovaralo klasično kvačilo.
Važna napomena: Posle ugradnje zamjenskog zamajaca, umjesto plivajućeg, mogu da se smanje performanse vozila. Naročito se odražava na lošije ubrzanje i smanjenu krajnju brzinu uz “brujanje“ motora. Takođe se često dešava da u tim slučjevima motor ne radi ravnomjerno na praznom hodu- leru. Ovo sve proizilazi iz činjenice, da vrlo često zamjenski zamajac nema istu težinu kao originalni plivajući zamajac, što dovodi do gore navedenih promjena na motoru.

Prijavite se na newsetter

Najvažnije vijesti i objave

Šta još imamo za vas?

Zamjena ulja

Kada treba mijenjati ulje? To zavisi od- tipa vozila, uslova eksploatacije, kvaliteta i vrste ulja. Ipak, po pravilu, ulje bi trebalo kontrolisati na svakih 1.000 pređenih kilometara.

Pročitajte više