Sincommerce
Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Zamjena filtera čuva Vaše vozilo i Vaš džep

Vozači mahom zaboravljaju da promijene filtere za vazduh, ulje ili gorivo, a zbog toga mogu da ostanu nasred puta, dok u najgorem - vozilo može da plane ko šibica!

Podijelite objavu

Naime, prilikom mijenjanja filtera uštedićete znatno više goriva. Ako na njih zaboravite, uništićete motor, a samim tim će vozilu biti potrebno znatno više goriva za kretanje. Posebno je važno da redovno mijenjate filtere za ulje, pa čak i kad stavljate novo ili prelazite sa sintetičkog na mineralno. Svi ovi filteri, takođe, utiču na dugotrajnost vozila.

Filter vazduha

Pri zamjeni filtera za vazduh, treba da se pridržavate uputstva proizvođača i tablice održavanja vozila. Ukoliko vam se učini da je filter zaprljan, a još mu nije vrijeme za mijenjanje, promijenite ga! Zamjenom ovih filtera vozač će dosta uštedjeti na gorivu. Međutim, to se ne primjećuje toliko kad su filteri čisti, već ako ih zaboravite, a što često vozači rade, biće manje vazduha, pa će potrošnja goriva biti mnogo veća. Da su oni zaprljani i da ih treba promijeniti, vidjećete kad vozilo počne da „kašlje“ i čas hoće, čas neće da upali . Zamena filtera za vazduh je veoma jednostavan proces. Međutim, promjenu ovog i drugih filtera preporučujemo da ostavite stručnim licima u servisima, koje je u mnogima i besplatno. Ipak, ako riješite sami da ga promijenite, morate da obratite pažnju da on nije zauljen jer u tom slučaju ne smijete da ga bacate u obično smeće.

Filter za ulje

Ove filtere po pravilu treba mijenjati svaki put kad se mijenja ulje, ali i kad se sa sintetičkog prelazi na mineralno ulje i obrnuto. To treba da radite zbog toga što se ova dva ulja nikako ne „podnose“. Ukoliko se pomiješaju, može da dođe do imulgacije ulja i da se ono razvuče po cijelom sistemu vozila. I ovaj filter treba da zamijenite u skladu s preporukom proizvođača jer u suprotnom, ukoliko dođe do problema, proizvođač vam to neće tolerisati.Prilikom zamjene ovih filtera treba očistiti i čep, jer se na njemu nalazi magnet koji prikuplja metalne opiljke koji ne stignu do filtera. Ukoliko ovaj filter ne zamijenite na vrijeme, imaćete uništen motor, a to drastično utiče na veću potrošnju goriva.

Filter za gorivo

Neredovna zamjena filtera za gorivo je glavni razlog slabog „paljenja“ automobila. Zato je neophodno posebnu pažnju obratiti koji filter za gorivo kupujete, a preporučljivo je da ga uvijek zamjenjuje stručno lice. Osim zamjene filtera za gorivo, treba da provjerite i stanje cijevi kroz koje teče gorivo.Preporučljivo je da ovaj filter ispraznite na svakih pet do deset hiljada kilometara. To možete da uradite tako što ćete odvrnuti navoj na njegovom dnu i pustiti vodu da iscuri.

Prijavite se na newsetter

Najvažnije vijesti i objave

Šta još imamo za vas?

Zamjena ulja

Kada treba mijenjati ulje? To zavisi od- tipa vozila, uslova eksploatacije, kvaliteta i vrste ulja. Ipak, po pravilu, ulje bi trebalo kontrolisati na svakih 1.000 pređenih kilometara.

Pročitajte više